Köpråd - Bör jag köpa hus eller fastighet i Uttervik (Stora Uttervik)?

Allmänt om samfälligheten.
Användarvisningsbild
robert
Webbplatsadministratör
Inlägg: 32
Blev medlem: ons 13 jul 2016, 13:18
Ort: Nyköping
Connection: Living in Uttervik
Street in Uttervik: Koltrastvägen
Kontakt:

Köpråd - Bör jag köpa hus eller fastighet i Uttervik (Stora Uttervik)?

Inläggav robert » fre 12 maj 2017, 18:16

Nej är det korta svaret. För det längre läs på.

Inlägget tillbaka

På grund av att det framkommit att det tidigare inlägget varit värdefull information för potentiella fastighetsägare kommer det här igen i reviderad upplaga. Den som vill ha ytterligare bakgrund till återpubliceringen kan läsa tråden med kommentarer om årsprotokollet 2016.

Då det tidigare inlägget inte resulterade i några andra svar än arga kommentarer från styrelsemedlemmar (de verkar vara de enda som hittat hit...) och ingen annan så är detta nya inlägg låst för kommentarer. De har redan fått lägga sina kommentarer det tidigare ursprungsinlägget, se länk ovan med det där deras kommentarer kan läsas.

Kvar är detta inlägg, till hjälp för eventuella köpare att åtminstone fundera på om Uttervik är rätt plats att bosätta sig på - läs, begrunda och avgör själv.

Egna åsikter och erfarenheter

Det skall understrykas att det som nämns i detta inlägg är egna åsikter och erfarenheter. Vad som setts, hörts och uppfattats och så transparent som möjligt.

Vad är Uttervik (Stora Uttervik)

Uttervik är ett sommarstugeområde i Nyköpings kommun vid Bråviken nedanför Nyköping med i skrivande stund 278 fastigheter. Postnumret är 61195 Nyköping. Till Uttervik är det långt att åka och det är slingriga vägar som gäller även om de är belagda. Från den närmsta staden Nyköping är det 19,3 kilometer.

Området styrs av en samfällighet och som fastighetsägare är man medlem i denna samfällighet. Enda sättet att gå ur är att inte äga en fastighet.

Bakgrund

Jag har varit i området i över 30 år, först som barn mestadels på sommarlov i sommarstuga och därefter som vuxen på ledigheter och sedan 2014 som permanentboende. Jag är tredje generation i området - mina morföräldrar köpte fastigheten i mitten av 1970-talet som därefter mina föräldrar tog över 30 år senare och på den vägen är det. Det här alltså åsikter från en person som både har varit barn och vuxen i området och som både har varit sommarstugeboende och permanentboende i området - dock ej som fastighetsägare.

Under åren som passerat har situationen i området ständigt försämras.

Samfällighetens styrelse

Detta är enligt min åsikt den största anledningen till att undvika Uttervik. Om du planerar att skaffa hus här för att få det lugnt och skönt så hoppar du i galen tunna.

Trots att detta på ytan ser ut att vara ett slumrande sommarstugeområde är styrelsens aktivitetsnivå hög. Helt på egen hand styr de området och de kommer ständigt på nya onödiga saker att göra till bekostnad av den enskilde fastighetsägaren. Farthinder anläggs, träd sågas ner, fullt dugliga vägar omasfalteras med mera.

Att påverka styrelsen är det närmaste omöjligt. De de tycks ha ett enda intresse och det är deras eget. Du som enskild fastighetsägare tvingas att acceptera, leva med och betala för deras val så länge du äger en fastighet i området.

Att försöka sig på att avsätta denna styrelse har visat sig vara i det närmaste lönlöst under ett försök sommaren 2016. Trots upprepade försök via brevlådor och webben att skapa opinion så kom det in för få svar. (Det ska dock inte uteslutas att någon styrelsevänlig kan ha plockat på sig insamlade svar ur postlåda under insamlingstillfällena - detta med tanke på att vår postlåda var olåst då samt de upprepade brevlådestrakasserier vi fått och får utstå efter försöket. Se längre ned i inlägget om detta.)

Så detta är alltså en samfällighet vars styrelse är överdrivet aktiv och och övriga medlemmarna inte förefaller vara tillräckligt aktiva i styrelsearbetet. En helt underbar samfällighet att vara tvångsmedlem genom fastighetsägandet - eller inte.

Källor: Sett och hört i området, noterat förändringar, utskick från och mailkonversationer med styrelsen mm, muntlig kommunikation med fastighetsägare

Vattnet

Vad sägs om att komma ut på landet och få brottas med lite jordnära problem som vattenbrist varje högsommar? Upplev det i Uttervik.

I över 30 års tid har det varit samma visa och den blir bara värre för varje ny pool som byggs varje år. Området har ett eget vattensystem med pumpar och reningsverk. Och detta system som dessutom är något till åren är givetvis inte dimensionerat för att en större samling sommargäster ska fylla sina pooler samtidigt. Anslutning till kommunalt vatten röstades ner på ett möte under den tidiga våren 2017.

Vattensystemet är även direkt beroende av elnätet. Tappar området - inklusive pumparna - strömmen kan du räkna med att vara helt vattenlös inom 30 minuter, det har bevisats vid flertalet strömavbrott.

Till saken hör även att många av avloppsrören är lika gamla som områdets tillkomst. Det får till följd att det är slitet på vissa ställen och regnvatten tenderar att läcka in här och var med ökad belastning på reningsverket till följd vilket ger ökade kostnader. Det har även sagts att det saknas kartor för samfällighetens rördragningar – man vet alltså inte var vissa rör är placerade.

Källor: Sett och hört i området, ständiga uppsatta provisoriska skyltar i området, muntlig kommunikation med fastighetsägare

Vägarna

Utöver vattnet måste man använda områdets vägar för att nyttja sin fastighet och det känns. Under 2016 har styrelsen anlagt fasta 5 farthinder på områdets huvudväg Segelhultsvägen trots att man kommunicerade att 3 fasta farthinder skulle anläggas på huvudvägen. Fler flyttbara farthinder hittas på småvägarna sommartid.

Det är minst sagt överdrivet skumpigt att fara fram på vägarna i detta inte sällan öde sommarstugeområde, allt på grund av att styrelsen fått för sig att folk åker för fort på vägarna. Till saken hör att styrelsen upprepade gånger försökt sänka hastigheten på huvudvägen Segelhultsvägen från 30 km/h till 50 km/h, vilket har avslagits av Länsstyrelsen.

Hastigheten i området är alltså 50 km/h men styrelsen vill snarare ha hastigheter under 30 km/h. Detta har gått till sådan överdrift att de farthinder som anlades under 2016 anlades felaktigt (enligt utskickade protokoll) och vissa fordon hade problem att passera hindren, så dessa kommer att behöva göras om framöver.

De säsongsbetonade farthindren placeras dessutom orättvist och enligt var styrelsen anser att det körs för fort. Bor man exempelvis en bit in på Koltrastvägen måste man ta sig över hela tre säsongsfarthinder medan om man bor på Talgoxevägen eller Skogsduvevägen som är lika långa och båda mynnar ut i Segelhultsvägen så får man inga säsongs farthinder alls.

Det är en sak att sätta ett farthinder på varenda småväg för att minska hastigheten i hela området och en annan att selektivt placera ut farthinder, oavsett om man anser att en eller flera hushåll kör för fort.

Kvaliteten på vägarna skiljer sig markant. Huvudvägen omasfalteras för ofta medan småvägarna dras med slitet oljegrus. Det är obalans på vägunderhållet.

Snöröjningen sköts men plogningen sker inte alltför tidigt och inte i samklang med folk som bilpendlar på morgonen. Så om du planerar att bo här ute permanent och köra bil till och från arbetet även på vintern välj då ett fordon som kan forcera mycket snö.

Stigar för att gena över området finns det här och var, men de sköts ofta bara genom att folk går stigarna. Vissa av stigarna finns uppmärkta på områdeskartorna, men den som prövar att gå dem finner snabbt att många av dem är så bristfälligt markerade att man tappar bort sig. Den hugade bör ha med sig karta och kompass eller en duglig smartphone. Fler stigar, rensning av rötter och grusbeläggning på dessa hade varit bra men lär antagligen inte ske.

Källor: Sett och hört i området, utskick från styrelsen genom åren, muntlig kommunikation med fastighetsägare

Gemensamma hus och banor

Samfälligheten förfogar över flera byggnader som du som medlem inte har mycket nytta av.

Utmed Segelhultsvägen står ett tennishus som sägs ha innehållit omklädningsrum och bastu men som är igenbommat sedan säkert 20-25 år tillbaka och verkar användas mest som gräsklippargarage. I anslutning till tennishuset finns ett garage som bara styrelsen vet varför det byggdes och vad det innehåller. Det finns även en släpkärra som tillhör samfälligheten samt motorgräsklippare som används för att klippa gräset. Dessa fordon verkar även kunna lånas av medlemmar som är till freds med styrelsen för privat bruk.

Vid tennishuset finns tennisbanan som inte helt oväntat är låst. Vill du spela tennis får du betala en avgift för att få en nyckel, trots medlemsavgiften. Det gäller även den som vill spela streetbasket för det målet är riktat in över en av de säkrade tennisbanorna. Observera att det bara finns ett mål eftersom man fokuserat på streetbasket. Det andra målet står på bollplanen nere vid havet. Vill man spela normal basket så får man rusa

Fotboll är däremot lättillgängligt i området.Området har tre planer - en stor på Segelhultsvägen och sen en mindre nere i södra området och därefter en dold äng som klipps uppe på Koltrastvägen i norra området utan att någon verkar nyttja den överhuvudtaget.

Uppdatering 2017-06-30: Styrelsen har beslutat att köpa in två fotbollsmål till planen uppe vid Koltrastvägen. Kanske första gången i historien denna plan används till något. Framsteg.

Nere vid havet finns den omtalade badpaviljongen - enplansvillan som byggdes utan tillräckliga tillåtelser, stod halvklar till dyra pengar under flera år på grund av tvister och som numera står tom för det mesta året runt. Detta är nog det största exemplet på byggnader som inte är tillräckligt tillgängliga för den enskilde fastighetsägaren.

Den sägs ha byggts för att vara en träffpunkt för Uttervikare och litet av en ersättning för de öppna badhytter som tidigare fanns nere vid havet. Och nu kan den enskilde fastighetsägaren betala hundralappar för att få åtkomst till dess toaletter, alternativt hyra det. I övrigt verkar inte huset användas nämnvärt, med undantag för midsommarfirande.

Spontant kan man tycka att kåken kunde användas till så mycket mer aktiviteter. Alltifrån föreningens möten (som tycks placeras i närliggande orter som Nävekvarn istället) till sommarcaféer borde äga rum i badpaviljongen. Föreningsbibliotek för medlemmarna, badhytter, julfest, biljardkvällar, hyra ut till fler evenemang till privatpersoner och företag – endast fantasin sätter gränserna för vad detta hus borde brukas till.

Uppdatering 2017-06-30: Det har i juni 2017 bildats ett litet medlemsbibliotek i badpaviljongen, kallad "Bakfickan" näst intill toaletterna på sidan. Åtkomst sker genom samma nyckel man har för att nå toaletterna i byggnaden och kostar 250 kr och följer fastigheten. En förbättring.

Utöver dessa finns diverse småhus - en låst fiskestuga, vattenanläggningar med mera.

Statusen på gemensamma byggnader kan sammanfattas med ett ord för den enskilde fastighetsägaren: Oåtkomliga.

Källor: Sett och hört i området, utskick genom åren från styrelsen

Djur och natur

Detta är området vars styrelse under 2016 hamnade i tidningen när man gick ut med att man ville avliva lösspringande katter. Tack till alla inblandade som stoppade detta men det ger helt klart en signal om vad styrelsen har för åsikt om djur.

Uppdatering! I det årsprotokoll för 2016 som styrelsen skickat ut i april 2016 har de felaktigt lagt fram det som så att det var dem som såg till att katterna till slut räddades, vilket är en vinkling av sanningen uppåt väggarna.

Vad som hände i korthet var att jag lade ut en annons på Facebook i en köp- och säljgrupp med en fråga om det fanns någon som ville ta hand om dessa katter som styrelsen planerade avliva. Det möttes av ett stort varmt engagemang från människor på Facebook och därefter kopplades Svekatt in som med stor möda räddade katterna med tillåtelse från styrelsen. Mer om detta kan man läsa på Facebookgruppen bland annat.

Inte heller skog och träd tycker man om när de växer på rot. Färgade – ofta blå - band knyts runt träd efter träd som ska bort för att de anses frostspränga vägar, utgöra fallrisk, skada rörledningar eller behöva offras för föryngring av skogen. Arbetsflöde: De knyter, du klagar, de skyller ifrån sig, de röjer, du saknar.

Källor: Uppsatta anslag i området, sett rishögar och hört sågen gå

Båtar och fiske

Båtmotorstölder har varit vanligt de senaste åren i Uttervik. Det stjäls så mycket att båtklubben har bestämt sig för att sätta galler på bryggorna. Detta beslut gör att den som vill gå ut på bryggorna nu hindras från att göra detta i fortsättningen.

Källa: Muntlig kommunikation med fastighetsägare, utskick från styrelsen genom åren och varningar på hemsidan, sett uppsatta galler.

Sophämtning

Detta område har endast en sopstation och vissa hushåll i samfälligheten har så långt som 2 kilometer till sopstationen. Visst är det miljövänligare än att köra sopbilen in på alla småvägar, men komforten sjunker också markant. Tidigare körde sopbilen omkring i området, vilket kan ses än idag, för överallt i området står det tomma soptunnor som vittnar om att sopbilen kom på besök i veckorna. I början av övergången till denna sophantering fanns det containrar utplacerade på andra ställen i området, vilka togs bort.

Källa: Sett och hört i området, noterat förändringar, muntlig kommunikation med fastighetsägare

Brevlådor och postlådor

Precis som med sophämtningen får du gå en bit för att nå din brevlåda. Detta påfund är dock äldre än sopstationen och det har varit så här så länge som man kan minnas. Brevlådorna sitter samlade på runt fem utvalda platser utefter vägarna och på endast två ställen av dessa finns en postlåda kvar för dig som vill skicka brev och inte bara ta emot. Det betyder att flera hushåll har så långt som 1,2 kilometer till närmsta postlåda. Tro dock inte på att det står 9:00 på lådan, snarare är det 13-16 som gäller.

Källa: Sett och hört i området, lämnat och hämtat posten

Ekonomin

Samfällighetens ekonomi är mycket god. Trots att den har en rejäl buffert att ta av fortsätter de att debitera fastighetsägarna tusentals kronor varje år. En samfällighet ska ha besparingar, men det ska vara lagom som allt annat.

I runda siffror kostar det 4000 kr per år i samfällighetsavgift i området - om du är sommarstugeboende - men bosätter du dig permanent blir kostnaden cirka 9500 kr (för 2017). Vill man slippa undan tillägget för permanentboendet om man bor permanent kan man göra som bland annat en del i styrelsen förefaller göra och skriva sig någon annanstans, fast man ändå bor merparten av året i området ändå. Det kräver förstås att man har ett annat boende på annan plats - till exempel en delad lägenhet med en maka/make, särbo eller sambo.

Källa: Utskick från styrelsen, muntlig kommunikation med fastighetsägare, sett och hört

Kommunaltrafik och resväg

Uttervik nås inte enkelt av kommunaltrafiken. Det går att beställa en taxiresa från en hållplats runt 45 minuters vandring från området- ungefär så ser det ut. Det finns möjlighet att ta bilen till en av de två orterna Buskhyttan eller Nävekvarn - en bilresa på 10 minuter - för att därifrån ansluta till kommunaltrafiken. Att ta sig till närmaste staden Nyköping tar cirka 25 minuter med bil.

Källa: Länstrafiken, Hitta, Google Maps

Jobbmöjligheter

Nyköping kan betraktas som en pendlarstad med en timmes tågresa till Stockholm. Det är vad Nyköping har som hitflyttningsargument - bo i Nyköping, jobba i Stockholm, för resan tar ju bara en timme.

Men detta gäller inte för Uttervik och det bör ses som ett sommarstugeområde. För eftersom Uttervik soms sagt ligger 25 minuters bilresa utanför Nyköping så ökas pendlingen på med minst 50 minuter per dag och det på slingriga vägar, lägg till att du måste ha tid för att hantera bilen, tur och retur till tågstationen, tågväntetider, SL i Stockholm med mera.

Vad gäller jobbmöjligheterna i Nyköping är de få och din påökade resväg ses inte som något positivt av arbetsgivare i Stockholm där jobben finns.

Källa: Google Maps, Hitta, sett och hört

Uppkoppling

I Uttervik finns el, telefon, fiber och mobilnät. ADSL finns inte. Den mobila kommunikationen är bristfällig, så när du tröttnat på att få slut på data att surfa för eller uppkopplingen går ner för ofta är fiber det enda alternativ du har kvar. För att din fastighet ska få fiber måste du betala en inkopplingskostnad på dryga 15000 kronor samt själv lägga ner plastslangen i den egna gräsmattan fram till huset där du vill att anslutningsdosan ska sitta. Detta ska ses som positivt för att Utterviksområdet har fiberanslutning överhuvudtaget, många närliggande orter står utan.

Källa: Prövat olika uppkopplingsmetoder

Skräckhistorier

Tror du fortfarande att ett hem i Uttervik kan vara något? Här följer några avskräckande exempel på livet i Uttervik.

Byggde badpaviljongen utan full tillåtelse. Bygget av badpaviljongen nere vid badet genomfördes utan att alla inblandade vad med på det, så behöriga överklagade bygget under 1990-talet(?), vilket ledde till att byggnationen stod still i flera år.

Källa: Muntlig kommunikation med fastighetsägare, utskick från styrelsen

Stoppade avlopp. En fastighet i området stod öde i flera år och ägaren betalade inte avgiften. Då proppade styrelsen igen fastighetens avlopp. Så när den nya ägaren i början av 2000-talet försökte nyttja avloppet var det stopp.

Uppdatering! På grund av det tidigare inlägget har det kommit fram att styrelsen till och med ringt den berörda fastighetsägaren ovan och frågat om proppen fortfarande är aktiv.

Källa: Muntlig kommunikation med fastighetsägare

Fällde fastighetsägares träd utan anledning. En fastighetsägare hade under 1990-talet en stor reslig sälg eller liknande träd i närheten av en avloppsbrunn. Det var ett stort och mäktigt träd som gjorde sig väl på tomten i fråga och var omtyckt av många.

Styrelsen fick för sig att trädets rötter kunde ha skadat rören. Så man pressade på fastighetsägaren och hotade med att denne skulle få stå för kostnaderna om de inte fick såga ner trädet. När trädet väl var borta och skadan redan skedd kontrollerade man röret och fann att det var helt utan skador från rötterna. Trädet hade alltså tagits ned helt i onödan och man hade orsakat fastighetsägaren onödigt lidande utan egentlig anledning.

En liknande berättelse gäller popplarna vid lekplatsen runt 2016 utmed Segelhultsvägen vars rötter påstods störa den lekplats som finns i anslutning till dem och som sågades ner i maj 2017. Hur man kan såga ner medlemsfinansierade planterade prydnadsträd kan man bara undra.

Källa: Såg träden, hörde avverkningskravet av berörd fastighetsägare, såg att träden tagits bort

Körde ner skyltstolpe i elledning. Under 2015/2016 var ivern att stoppa de obefintliga vägvandalerna riktigt hög. Så pass hög att styrelsen tog saken i egna händer och satte upp egna vägskyltar om önskad sänkt hastighet. Men man kollade inte var Vattenfall grävt ner sina ledningar, vilket resulterade i att en stolpe kördes ner i en elledning utmed vägkanten och Uttervik blev strömlöst i flera timmar. Man vet alltså inte var elledningarna går.

Källa: Bodde i området då det blev strömlöst, hörde om orsaken av fastighetsägare samt läste på hemsidan

Utlovade ersättning för bildandet av naturskyddsområden som inte utbetalades. Styrelsen fick under mitten av 2010-talet för sig att göra om stora skogsområden som samfälligheten ägde till naturskyddsområde. Detta skulle leda till att man fick pengar för skogsområdena som skulle fördelas rättvist mellan fastighetsägarna. Sagt och gjort, men inga pengar kom - istället hittade styrelsen på att det skulle dras av på framtida avgifter och därmed snuvade man fastighetsägarna på den direkta utbetalningen.

Källa: Muntlig kommunikation med fastighetsägare, utskick från styrelsen

Klagade fram olovlig rivning av anrik ladugård med komplementbyggnader. Styrelsen tyckte inte om en närbelägen anrik ladugårdsbyggnad då den var i behov av renovering. Så de gjorde så mycket påtryckningar att fastighetsägaren beslutade att riva hela byggnaden inklusive andra flera äldre komplementbyggnader, trots att de var en av områdets äldsta byggnader och rivningslov inte verkade existera kort därefter när kommunen kontaktades.

Källa: Läste på hemsidan, såg rivningen, kommunikation med kommunen

Planerade att skjuta av katter. Under 2016 fick styrelsen för sig att det var för mycket "vildkattor" i området. Så helt barskt beslutade man att skjuta av katter. Detta beslut revs upp efter rejäla klagomål från allmänheten. Se ovan.

Källa: Läste uppsatta anslag i området

Återkommande trakasserier i brevlådan. Sedan vi började opponera oss mot styrelsens sätt att driva området har familjen fått utstå allehanda påhopp via brevlådan i form av nedskräpning i alla dess former. Alltifrån ihopknycklad reklam till överkörda kopparormar har vi fått i brevlådan. Dessutom har flera lås förstörts. Flyttar du hit och är av annan åsikt än styrelsen var då beredd på samma behandling.

Källa: Bevittnat vandalismen.


Sammanfattande ord

Sammanfattningsvis är Uttervik långt ifrån det bästa stället att ha sommarstuga i eller bo permanent i. Visst kan det på ytan verka vara som vilket charmigt sommarstugeområde som helst, men nackdelarna är för många och styrelsen är den allra största.

Undvik att köpa fastighet i Uttervik, det finns trevligare områden. Har du redan gått i fällan och sitter fast ute i Uttervik är du välkommen till forumet.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster